vineri, 7 martie 2014

Substantele conservante in produsele alimentare

Conservantii in diverse produse de consum sunt aditivi alimentari ce pot fi utilizati singuri sau in combinatie cu alte produse de conservare a alimentelor. Conservantii pot fi impartiti in antimicrobieni, care inhiba cresterea bacteriilor si a fungilor, sau antioxidanti, cum ar fi conservantii ce absorb oxigenul sau care inhiba oxidarea alimentelor. Conservantii antimicrobieni comuni includ propionat de calciu, azotat de sodiu, azotit de sodiu, sulfiti (dioxid de sulf, bisulfit de sodiu, sulfit acid de potasiu etc) si EDTA disodic. Antioxidantii includ BHA si BHT. Alti agenti de conservare includ formaldehida (de obicei, in solutie), glutaraldehida (ucide insectele), etanol si Methylchloroisothiazolinone. Beneficiile si siguranta multor aditivi alimentari artificiali (inclusiv conservanti) sunt subiect de dezbatere intre mediul academic si autoritatile de reglementare specializate in domeniul stiintei alimente si toxicologiei.
Aditivii alimentari sunt substante adaugate produselor alimentare pentru a pastra aroma sau pentru a imbunatati gustul si aspectul. Unii aditivi au fost folositi de secole, de exemplu, conservarea alimentelor cu otet, sare sau conservarea dulciurilor, iar cu ajutorul dioxidului de sulf pentru unele vinuri. Odata cu aparitia alimentelor procesate in a doua jumatate a secolului XX, au fost introdusi mai multi aditivi, atat de origine naturala si artificiala. Unii aditivi sunt fabricati din surse naturale, cum ar fi soia si porumbul, care ofera lecitina si mentine uniformitatea produsului sau sfecla, din care se face pulberea de sfecla folosita ca si colorant alimentar. Alti aditivi sunt produsi de om, substantele artificiali putand fi produse mai potrivite din punct de vedere economic, cu o mai mare puritate si o calitate mai consistenta decat unii dintre omologii lor naturali. Trebuie de stiut ca, in majoritatea alimentelor, aditivii se folosesc in limitele normale, iar acestia nu sunt nocivi atunci cand sunt consumati de catre om fara a depasi recomandarile specialistilor in domeniul nutritiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu