vineri, 21 februarie 2014

Pasari exotice in Romania

Nu este nicio greseala in acest titlu! La sfarsitul anului trecut, in Romania au fost aduse numeroase specii de pasari exotice.
La Sannicolau Mare, o localitate timiseana, a avut loc in perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2013 cea mai mare expozitie din Romania de iepuri si pasari exotice. Este un eveniment foarte important mai ales pentru copii care doresc sa invete mai multe despre lumea inconjuratoare, despre diversele specii de pasari, intr - o societate care pune mare accent pe tehnologie. Insa, si adultii s – au putut bucura la vederea numeroaselor animale de pe tot cuprinsul tarii, si nu numai.
        Grun Ernestin, presedintele Asociatia Crescatorilor de Pasari si Animale de Blana Nako din Sannicolau Mare, fiind gazda principal a evenimentului, a afirmat ca expozitia este o ocazie unica pentru locuitorii din vestul tarii. Probabil preferatele copiilor ar fost cateva pasari salbatice, care pot fi vazute doar in poze si carti. De asemenea, vizitatorii au avut posbilitatea sa admire rase deosebite de pasari, iepuri, porumbei si gaini aduse din toata tara. In total au fost expuse aproximativ 2.500 de animale, iar de organizarea evenimentului s - au ocupat douazeci si sase de asociatii de profil din toata tara.
        Vizitatorii au avut chiar sansa sa cumpere diverse exemplare in cadrul targului de exemplare de pe data de 30 noiembrie si 1 decembrie.
        Intrarea la expozitie a costat cinci lei de persoana, iar grupurile de copii organizate si anuntate dinainte organizatorilor au beneficiat de gratuitate; vizitatorii s- au putut bucura de multele pasari exotice si de animale de luni pana sambata, de la ora 09:00 la ora 17:00, iar duminica, de Ziua Nationala a Romaniei, programul a fost mai scurt decat in celelalte zile, de la 09:00 la 13:00.
Evenimentul s - a tinut in doua locuri, Hala agroalimentara si respectiv Sala de Sport Ioan Morar din Sannicolau.


luni, 10 februarie 2014

Cum faci ca programele sa ruleze rapid?

Computerul functioneaza mai lent decat de obicei? Aceasta se poate datora faptului ca ai activat prea multe programe de pornire, adica programe care se lanseaza automat atunci cand il pornesti. Si pentru ca aceste programe iti pot incarca resursele de sistem, eliminarea lor poate elibera spatiu iar rapiditatea anumitor comenzi poate creste considerabil. Insa, cum faci asta?

1. Utilizeaza programele individual
Multe programe care pornesc automat includ si optiunea de a nu porni automat. Cauta prin setarile de program pentru a vedea daca aceasta optiune este disponibila, inainte de a utiliza orice alta metoda.

2. Examineaza programele care pornesc automat
Faptul ca multe programe pornesc automat, nu reprezinta neaparat un efect imens asupra computerului. Ceea ce conteaza cu adevarat este puterea de procesare a acestora. Arunca o privire la cat de mult proceseaza pentru a gasi vinovatul. Cele care au o putere de procesare mai mare ar trebui sa le opresti din a mai porni automat.
Pentru computerele cu sistem de operare Windows, poti sa te uiti la aceasta prin deschiderea Task Manager (CTRL + ALT + DEL).

3. Cerceteaza inainte de a opri programele
Ar trebui sa iti faci intotdeauna temele inainte de a opri sau dezinstala un program. Acest lucru este necesar pentru functionarea in limite normale a computerului. Oprirea unor programe poate provoca daune grave. Nu opri si nu dezinstala nimic daca nu stii exact ce este. Arunca o privire pe Google si informeaza-te.

4. Evita programele utilitare
Exista multe programe utilitare care iti vor spune ca pot eficientiza procesul de schimbare al programelor de pornire si care pot lucra neoficial. Cu toate acestea, ar trebui sa fii intotdeauna extrem de precaut cu programele gratuite sau chiar si cu cele platite, care provin din surse pe care nu le cunosti. Un program care este, in general, de incredere este CCleaner, pe care ar trebui sa il descarci intotdeauna de la o sursa verificata, in conditii de siguranta.


luni, 3 februarie 2014

Ingrasamintele - o sabie cu doua taisuri

Atat in agricultura moderna, cat si in cea medievala sau chiar antica, s-au folosit in agricultura diverse ingrasaminte. Cu ajutorul acestora, culturile de orice fel sunt mai productive. Spre exemplu, cu putin ajutor din partea anumitor categorii de ingrasaminte, rosile cresc mai mari, ardeii se coc mai repede, iar cartofii se dezvolta chiar daca afara este seceta.
Aceste ingrasaminte, insa, sunt o sabie cu doua taisuri; pe cat par de folositoare, pe atat sunt de nocive pentru om. Din cauza excesului, substantele chimice pot provoca boli grave, precum cancerul.
In goana dupa castiguri cat mai mari, numeroase companii folosesc ingrasaminte din abundenta; cantitatea de marfa trebuie sa fie cat mai mare si mai frumoasa la exterior. Din cauza acestora, legumele si fructele si-au pierdut gustul specific, iar multe au aroma de cauciuc.
Cu toate efectele adverse pe care le au acestea, este foarte important de precizat ca substantele nu sunt foarte daunatoare omului daca sunt folosite in cantitati rezonabile. De asemenea, aceste ingrasaminte pot fi impartite in doua categorii: naturale si artificiale.
Precum se poate deduce, cele naturale nu au niciun efect nociv asupra sanatatii omului. Aceste ingrasaminte sunt din excremente de animale (in special bovine), care dupa ce se lasa la putrezit timp de cativa ani se imprastie pe pamantul care se va pregati pentru cultivat. Acestea contin minerale si substante care ajuta la dezvoltarea plantei mult mai repede si mai mare.
Cu toate ca se stie ca aceste ingrasaminte naturale sunt mult mai sanatoase, fermierii nu le procura pentru ca sunt mai costisitoare si bineanteles nu pot oferi o crestere atat de spectaculoasa ca cele chimice. Legumele si fructele care nu au fost crescute cu ajutorul ingrasamintelor chimice se gasesc in supermarket-uri si in piete sub denumirea de produse BIO. Cu toate ca pretul lor este putin mai ridicat, ele merita cumparate deoarece nu dauneaza organismului in timp.