vineri, 7 martie 2014

Substantele conservante in produsele alimentare

Conservantii in diverse produse de consum sunt aditivi alimentari ce pot fi utilizati singuri sau in combinatie cu alte produse de conservare a alimentelor. Conservantii pot fi impartiti in antimicrobieni, care inhiba cresterea bacteriilor si a fungilor, sau antioxidanti, cum ar fi conservantii ce absorb oxigenul sau care inhiba oxidarea alimentelor. Conservantii antimicrobieni comuni includ propionat de calciu, azotat de sodiu, azotit de sodiu, sulfiti (dioxid de sulf, bisulfit de sodiu, sulfit acid de potasiu etc) si EDTA disodic. Antioxidantii includ BHA si BHT. Alti agenti de conservare includ formaldehida (de obicei, in solutie), glutaraldehida (ucide insectele), etanol si Methylchloroisothiazolinone. Beneficiile si siguranta multor aditivi alimentari artificiali (inclusiv conservanti) sunt subiect de dezbatere intre mediul academic si autoritatile de reglementare specializate in domeniul stiintei alimente si toxicologiei.
Aditivii alimentari sunt substante adaugate produselor alimentare pentru a pastra aroma sau pentru a imbunatati gustul si aspectul. Unii aditivi au fost folositi de secole, de exemplu, conservarea alimentelor cu otet, sare sau conservarea dulciurilor, iar cu ajutorul dioxidului de sulf pentru unele vinuri. Odata cu aparitia alimentelor procesate in a doua jumatate a secolului XX, au fost introdusi mai multi aditivi, atat de origine naturala si artificiala. Unii aditivi sunt fabricati din surse naturale, cum ar fi soia si porumbul, care ofera lecitina si mentine uniformitatea produsului sau sfecla, din care se face pulberea de sfecla folosita ca si colorant alimentar. Alti aditivi sunt produsi de om, substantele artificiali putand fi produse mai potrivite din punct de vedere economic, cu o mai mare puritate si o calitate mai consistenta decat unii dintre omologii lor naturali. Trebuie de stiut ca, in majoritatea alimentelor, aditivii se folosesc in limitele normale, iar acestia nu sunt nocivi atunci cand sunt consumati de catre om fara a depasi recomandarile specialistilor in domeniul nutritiei.

sâmbătă, 1 martie 2014

Se poarta Kangoo

Una dintre cele mai la moda distractii si metode de a iti lucra corpul, considerate de altfel si una extrem de eficienta, este astazi kangoo Jumps-ul. Majoritatea salilor mari de fitness au mai nou in program si alternativa kangoo jumps, depre care se crede ca este cea mai completa metoda de slabire si de tonifiere a organismului. Ai o burta de care nu mai reusesti sa scapi, ai o multime de batai de cap din cauza celulitei care nu cedeaza nici cu cele mai scumpe creme, simti ca ai nevoie de tonifiere sau ca ai mai vrea sa pui ceva muschi pe niste gambe pe care le consideri prea subtiri? Nimic mai simplu decat sa alegi un pachet fitness care sa includa si sedinte de Kangoo Jumps. In principiu, nu este nevoie sa investeti prea mult in echipament, mai ales nu pana nu iti dai seama daca iti place si daca ti se potriveste acest gen de actiune ( e drept ca este epuizant si poate parea imposibil de dus o astfel de rutina, insa cu timpul, buna dispozitie pe care ti-o va da te va convinge, iar rezultatele privind silueta cu atat mai mult). Investitia initiala este doar intr-un echipament obisnuit de fitness, dar evident ca poti alege si un trening obisnuit sau unul termic daca vrei sa arzi mai repede grasimile. Ghetele de Kangoo nu trebuie neaparat cumparate, caci se gasesc si la sala, dar cu timpul vei simti nevoia sa ai propria ta pereche de ghete, atat din motive de confort si de igiena, cat si din motive de costuri. Kangoo Jumps este un sport care se potriveste la fel de bine si femeilor si barbatilor, desi acestia din urma sunt inca reticenti si se tem de gura lumii. Si fesierii barbatesti au nevoie de tonifiere, iar tonifierea nu se face tragand de fiare la sala de forta.